Plecarea de pe loc. Unghiul mort
In mod normal manevra de plecare de pe loc se executa in treapta I a cutiei de viteze, cu exceptia cazului cand se coboara in panta, cand este o idee buna sa folositi treapta a II-a.
Examinatorul va observa daca:
– Puteti pleca de pe loc in siguranta, din spatele unui vehicul parcat si/sau in cazul in care vehiculul are o oarecare inclinare;
– Va asigurati, semnalizati si apoi efectuati manevra;
– Verificati cu atentie unghiul mort;
– Folositi corespunzator acceleratia, ambreiajul, frana si directia.
» Gata de plecare: Asigurati-va in fata si lateral ca puteti face manevra in siguranta. Verificati in oglinzile retrovizoare traficul de masini, biciclete si pietoni. Daca totul este ‘ok’, apasati pedala de ambreiaj la maxim si introduceti schimbatorul de viteze in treapta I a cutiei de viteze.
» Accelerati: Apasati pedala de acceleratie usor pentru a obtine puterea necesara plecarii de pe loc; ascultati sunetul motorului, daca acesta ‘urla’ este un semn ca ati apasat prea mult! Concomitent, ridicati piciorul de pe pedala de ambreiaj. La un anumit moment turatia motorului va scadea si masina va incepe usor sa se miste spre inainte.
» Asigurati-va: Verificati inca o data oglinzile retrovizoare laterale si pe cea interioara! De asemenea inspectati si ‘unghiul mort‘ (vezi figura alaturata). Semnalizati-va intentia de a va inscrie in trafic!
» Plecarea de pe loc: Este ‘ok’! Puteti pleca! Sunteti 100% sigur? Asigurati-va privind peste umarul din stanga asupra unghiului mort. Daca totul este ‘liber’, lasati frana de mana. Masina va incepe sa se miste usor in fata! Daca asta nu se intampla, eliberati mai mult pedala de ambreiaj. Daca masina tinde sa se opreasca, apasati mai mult acceleratia! In curand, dupa inscrierea in trafic, va trebui sa schimbati in treapta a II-a.
» Sunteti in trafic: tineti cat mai mult posibil partea dreapta a drumului cu exceptia cazului cand indicatoarele rutiere prevad altfel sau cand doriti sa virati la intersectie stanga.
Sfatul nostru: Acest articol nu are valoarea unei singure ore de practica! Solicitati instructorului dumneavoastra informatii despre toate problemele pe care le intalniti! Dupa terminarea scolii va trebui sa cunoasteti plecarea de pe loc. Este una dintre cele mai uzitate manevre! Deci dupa ce cititi, practicati!
Sursa http://www.incepator.ro/